Wij bieden:

ONDERSTEUNING & ADVIES

ALS JE WERKZAAM BENT IN DE KUNSTEN EN GECONFRONTEERD WORDT MET SEKSISME, (SEKSUELE) INTIMIDATIE OF GEWELD: WAT DOE JE?

① Contacteer Engagement Arts

Wij kunnen je een vertrouwelijk gesprek aanbieden, naar je ervaring luisteren en verdere stappen voorstellen.

② Als de situatie zich voordeed binnen een instelling of organisatie?

Ga na of je contact kunt opnemen met hun vertrouwenspersoon of hun externe preventieadviseur.

③ Andere opties

Als de situatie fysiek geweld betreft

Als je liever anoniem praat

Organisatie gespecialiseerd in hulp aan slachtoffers van seksueel geweld

Je hebt juridische hulp nodig (Belgische context): 

Nood aan een luisterend oor en/of verdere stappen?

WORKSHOPS & LEZINGEN

ENGAGEMENT biedt verschillende workshops en lezingen die kunnen worden aangepast aan de context en behoeften van uw organisatie.

WORKSHOPS 

Het Vlaggensysteem

Het vlaggensysteem werd ontwikkeld door Sociaal Fonds Podiumkunsten i.s.m. Sensoa, IDEWE, ENGAGEMENT en mensen uit de sector. Het biedt een tool om het complexe gesprek over grenzen makkelijker te maken. We gaan het buikgevoel niet uit de weg, maar we zoeken naar een manier om situaties objectiever en analytisch te benaderen om zo tot een gedeeld moreel kader te komen binnen de werkcontext.

Gedragscode

Het schrijven van een gedragscode is vaak geen gemakkelijke klus. Wij zetten je graag op weg met een workshop o.b.v. de Toolbox ontwikkeld door Sociaal Fonds Podiumkunsten, waar we eventueel ook een opvolging aan kunnen koppelen. We gaan stap voor stap aan de slag: we vragen naar wat je organisatie nodig heeft en hoe daar met een gedragscode aan kan worden beantwoord.

Veilig(er) vergaderen

Net als elders in de samenleving kan ook in vergadercontexten (onbedoelde) patronen van uitsluiting ontstaan. Ondanks alle goede bedoelingen heerst er vaak toch een vergadercultuur waarin de luidste stem de meeste aandacht krijgt, spreektijd niet gelijkmatig is verdeeld en sommige stemmen niet of nauwelijks worden gehoord. In deze workshop starten we vanuit de toolbox en stemmen we de tips en tricks samen af op jouw organisatie.

LEZINGEN

We hebben lezingen op maat gemaakt in verschillende artistieke contexten, waaronder die van kunsteducatie. Als je geïnteresseerd bent in een lezing om het gesprek over seksisme, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik binnen jouw organisatie te openen of te verdiepen, stuur ons dan een e-mail.

Organisaties die ons in het verleden hebben uitgenodigd: Rekto: Verso & Theaterfestival, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Sociaal Fonds Podiumkunsten, Biennale Tanzausbildung, ESAC, Youca/Globelink, Moving In November Festival (Helsinki, FI), LUCA Drama (Leuven), De Metselarij (Amsterdam + Breda, NL), Apache (Antwerpen), Sint-Lucas Hogeschool voor de Kunsten (filmopleiding, Brussel), Fontys Hogeschool voor de kunsten (Tilburg, NL), Conferentie 'Veilig de vloer op' (Den Haag, NL), ExtraCity (Antwerpen), Biënnale Tanzausbildung (Stuttgart, DE), La Manufacture, Haute école des arts de la scène (Lausanne, CH), ETH/D-ARCH (Zürich, CH), P. A.R.T.S (Brussel) , Zeitgenössischer Tanz Berlin/ ZTB (Berlijn, DE), SNDO (Amsterdam, NL), Aerowaves Springback Academy, Icehot (UK/IS), Beursschouwburg, Brussel, WUK (Wenen, AU), Uniwersytet Jagielloński (Krakau, PL), FEDEC (EU), EU-Parlement (EU) ...

CONSULTANCY VOOR INSTITUTEN

Neem contact op met Engagement Arts voor een offerte voor:

① Advies over een situatie 

② Preventiewerk (bv. gedragscode, klachtenprocedure)

③ Diepgaande risicoanalyse